1 Läs mer >>

(null)


Vad är det som gör att kroppen ibland vägrar försjunka ner i drömmarnas, sömnens värld?Tröttheten i kroppen når inte hjärnan.  Den går bara på som om varje minut ska vara aktiv trots natten. Trots behovet av vila. 

Ju mer en försöker desto mer motsträvig. Som ett trotsigt barn som likt en ål slingrar sig för att komma ur sömngreppet.  

Ändå just i natt för trött för att stiga upp och läsa i favoritfåtöljen. Som en oro inuti, som en snabb klocka i bröstet som inte saktar ner av mörkret. Eller av tystnaden.  Som fortfarande vill vara med där det händer nåt. Som är för rastlös för att lägga sig till ro.

Så dumt. Men uppfylld av kvällen. Musiken, kläderna, det glättiga.

Kontrasterna. 

Av känslor som kommer från förr efter möte med någon med samma erfarenheter. Slungas tillbaka i tid och känsla, försöker bena ut, sortera, ge rum för det som kommer. Som behöver upp till ytan, synas, förstås och släppas. 

Ibland är natten ens bästa vän, ibland som en seg sträcka till nästa dag. Förmodligen är det som händer ändå bra, när en vaknar med reflektionen.

Vad var det som just i natt pockade på och inte lät mig försjunka i sömn på det sött jag skulle behövt?

Behöver skriva. Efter uppehåll. Kroppen och hjärnan behöver det. Skriva. Skriva ner och ur mig, ta mig uppåt och framåt efter grävandet nedåt, tillbaka.  Släppa fri på riktigt, med tangenternas svarta kraft och känsla. 

Natten, kanske talade du till mig. 

Och jag blev tvungen att lyssna.

❤️

Du talade till mig.

0 Läs mer >>
(null)

Det var värt att stressa hem från jobbet lite,  för att gå på Smålandsoperans uppsättning av Don Pasquale. Två nya saker för mig: att åka till Folkets park i Åseda och själva operan. En buffa, en fars på opera som var lätt att gilla och som blev väldigt bra med fantastiska sångare, härlig mimik, vackra kreationer och lite galenskaper. Blev glatt överraskad!

(null)

Jag "går inte igång" på opera, det fångar mig inte känslomässigt egentligen men jag kan verkligen njuta av musiken ändå. För att det är vackert, för att sångtekniken imponerar och att lyssna och uppleva det live - det är häftigt. 

(null)

Kostymerna var så fina!

(null)

(null)

En otroligt snygg bild verkligen. 
Men en bild på mor och dotter ändå, i farten.

(null)

Var glad åt mina martens ikväll. Det var ganska kallt, så vi satt med värme i bilen på väg hem.
Det och fantastisk musik som dottern sjöng till, Sarah Vaughn, Ella Fitzgerald....sååå härligt att bara få lyssna och digga med. Gnola lite. Så där vid sidan.

God kväll❤️

Opera, jazz och marte...

0 Läs mer >>
(null)

Tittade på Allsång på Skansen förra veckan, där denna grupp var med. Åkervinda. Fyra tjejer som sjöng folkmusik akapella. Älskar folkmusik, vemodet, suget i musiken och det sköna gunget. 
Minns när jag hörde Ranarim eller Hedningarna första gången, med den suggestiva musiken och de där liksom gnidiga stämmorna...lyssna in er och bedöm själva vettja. Åkervinda är ljuvare men med den fantastiska stämsången som pricken över i.

(null)

Vaknade med ont i nacken, eller ni vet, musklerna på axlarna som nog är typiskt för vård- och kontorsfolk att få ont i. Hade väldigt ont i min knasiga högerhöft förra veckan så det kan ha varit spänningar efter det ihop med drag och träning igår som fick bägaren att bli mer än halvfull. 

Bästa akupunktören var på plats idag, så jag fick mig en omgång....jisses vad ont det gjorde. Tog alvedon, hem och lade värmedyna och sippade på ett glas rödtjut...nu många timmar senare är det lite bättre. Imorgon är det nog bra! Brukar vara så min kropp reagerar på massage, akupunktur och vad som - dagen efter mår jag fint igen.

(null)

Fick ha min egen after work således. Skulle gått ut med kollegor på avdelningen (där jag ju jobbat många år) men det gick inte. Kunde inte lyfta armarna direkt när jag gick från behandlingen och det hade ju varit synd att dricka vin med sugrör...!

(null)
Köpte blommor. Så fina. Pryder matbordet.
Blommor piffar!

Hoppas på en god natt sömn så att jag vaknar utvilad och smärtfri samt jobbsugen så det förslår (de faktorerna brukar hänga ihop).
Imorgon kväll vankas opera i Åseda folkets park. Ska bli kul!

Kramen ❤️

Bägaren mer än halvfu...

0 Läs mer >>
(null)

Tidiga morgnar (för att vara helg) både igår och idag. Skönt förvisso, då dagarna fick många timmar men är trött!

Tränade på morgonen efter att ha kört dottern till jobbet. Hållit uppe 1 vecka pga halsont och hosta men nu känns det rätt bra! Tagit långa promenader fredag, lördag och så svettpass på gymmet idag. 

Lyssnade på Adam Paulssons sommarprat när svetten rann, ännu ett bra prat med fokus på döden. Och på det som kommer före det. Sissela Kyles sommarprat var på sätt och vis också trevligt, som jag hade i lurarna igår, men det kändes mest som att hon skulle få in så många ord som möjligt. Det var inte riktigt min grej, även om jag gillar henne som skådis. 
Det blev lite hysteriskt med sitt kvicka tempo, upplevde jag.

(null)

Tog en tur med sambon till öhrs lantcafé och lunchade, mysigt och gott! Det blev en tur i 60-talscorvetten. Älskar färgen på bilen, som en himmel en solig dag.

(null)

I väntan på en styck paj och en lax...och ostkaka! Den var otroligt god, grovmalen mandel i och grovfördelad ostmassa - precis som jag vill ha den.

(null)

Det blir en slö eftermiddag.
Läsning, hämta min unge. Fixa käk om några timmar. Googlade lite recept för inspiration och fastnade för citronkyckling och pasta. Så nåt åt det hållet får det bli.

Lillbonus är hemma igen efter semester med sin mamma. Imorgon åker hon och min sambo till vänner i Frankrike, La Rochelle, som är en otroligt fin och pittoresk stad (ni ser den i serien Das Boot).

Kram ❤️ Johanna 

Slösöndag.

1 Läs mer >>
(null)

Vi hade en väldigt fin och rolig kväll igår med goda vänner! 
Jag lärde känna dem i tjocka-magen-gruppen när våra döttrar låg i magarna. Omedelbart fastnade vi för nåt där vi satt runt ett stort ovalt bord bland en massa andra blivande föräldrar. 
När jag fått min älskade unge ringde hon, och på den vägen är det. Många promenader, kaffekoppar, pratstunder och kanelbullar senare. Så tacksam!! 

(null)

(null)

Lilla Cava och min unge myste lite igår innan vi for på olika håll. Den lilla lurvfröken (alltså hunden) är verkligen för go. Så kelen och mysig. Den andra fröken är också väldigt mysig. Det är så himla gott att ha henne hemma i sommar. Insuper det varje dag, njuter av närvaron. Av att bara veta att hon är i närheten är fint.

(null)

Här kunde en sitta idag, i drag då sovrumsfönster och balkongdörr stod på vid gavel. Alldeles för varmt överallt annars än utom just där. 

Läste ut Vilda svanar idag. Läs den om du har lust att lära känna ett Kina i maoistisk tidsera. En tror inte att det kan vara sådär, bli så, att människor som fruktar kan göra nästan vad som helst för att rädda sitt eget skinn. Och att de styrande uppmuntrar våld, och angiveri då någon visar sig kritisk. Den visar verkligen upp ett skrämmande politiskt styre som får alla att vara misstänksamma mot alla. Och den visar också på styrka, och ett otroligt mod bland dem som inte vill gå med den ja-sägande strömmen. 

(null)

När jag läser om såna händelser, sånt skeende så tänker jag hur jag skulle reagerat. Vad jag skulle gjort. Vem jag hade blivit i en sån djupt omänsklig situation.
Det är inte så säkert att jag skulle vara stolt över mig själv. Jag vill ju gärna tro att jag skulle stå emot, vara mänsklig och inte ja-sägare...men vem vet. 
Hoppas jag aldrig ska få erfarenhet av det.

Kram på lördagskvällen❤️


Vänner och reflektion...

0 Läs mer >>
(null)

Bestämde mig för att helt enkelt ha en ledig fredag idag. Sov till åtta. Tog min frukost i go morgonsol på balkongen med sambon. 
Det är nåt visst med det verkligen. 
Sitta ute och käka just frukost. 
Och det är nåt visst med ledig fredag....!

Tog en långpromenad i vacker stad med Alexander Mahmoods sommarprat i lurarna. 
Osentimentalt, nästan lite rabblande rakt upp och ner men ändå fängslande. Ett annorlunda sätt att föra fram sina tankar på, på nåt sätt.
Det kan vara nåt nästan meditativt att ha sommarpratarna i öronen under träning eller promenad. Som att världen blir just det lilla som händer i mitt huvud under lyssning. 

(null)

Utsikten från kolonilotterna mitt i stan gillar jag. Kanske särskilt mot blå sommarhimmel.
För många år sedan hade jag och en kompis en kolonilott ihop, där vi odlade rödbetor, sallad, blommor, gräslök och persilja. Riktigt mysigt att gå dit och hämta men det var rätt mycket jobb. På somrarna var det ju också lite svårt att hinna med att vattna, men tillfredsställelsen över växande grödor är härlig. Kan sakna det ibland. 

(null)

I vår lilla odlingshörna kommer det nu massor av blåbär. Inte så många mogna än men oj vad det är många bär ändå! De är galet goda, dessa amerikanska bär. Lite belgian blue-blåbär typ. 

(null)

Vår trädgård och vårt sedumtak över borden är nu väldigt bra. Söker mig till skuggan när det är så här hett. 
Kanske blir det en liten tupplur innan läsning, och innan vi ska grilla hos goda vänner.

Min bok är väldigt bra, en tjock en som handlar om 1900-talets Kina med Maoism, angiveri, fattigdom och kulturrevolution. Det är en tuff historia skriven av Jung Chan som berättar om sin familj. Hon föddes i början av femtiotalet och lämnade kina -78 för England. Hon blev den första doktorn på ett engelskt universitet och hennes böcker är fortfarande förbjudna i Kina. Det är en mörk bok, med inte så många glädjeämnen i samhällsutvecklingen. Många liv skördades på vägen "för sakens skull". 

(null)

Go fredag!

❤️
Kram

Rabblande men fängsla...

0 Läs mer >>
(null)

En tur med gamle Willysjeepen fick det bli efter jobbet, varmt som det var. 
Den låter ungefär som andra världskriget men går stadigt och fint genom stan! Skulle vilja få historierna från den, om den kunde berätta. Det är nog inga fagra syner, inga goda dofter eller ljumma vindar den skulle vittna om.
Kanske får den plåster på såren efter allt elände när den nu är i fredstider och får rulla för nöjes skull. 

(null)

Sambon fixar innan avfärd så att vi får vinden i håret. Körde förbi bonussonen och hans familj, och sen ut mot Hissö för att säga hej till goda vänner...det blev fantastisk middag med dessert och kaffe och ett par timmars pratstund. Spontanitet när den är som bäst!
Aj lööööv!

(null)

Så här snygg blev jag i pilotbrillor som låg i handskfacket....haha!

Mätt och go sitter jag på balkongen i denna varma kväll. 
Alldeles stilla. Några människor promenerar och cyklar förbi. Enstaka bilar tuffar på.
Syrsor surrar. Eller gör de det? Surrar? Vad gör de annars? En och annan fiskmås skriker, men fler småfåglar än skrikfågkar kvittrar i kvällen. 

Det är verkligen nåt särskilt med sommaren!

Kram Johanna ❤️

Nåt särskilt.

0 Läs mer >>
(null)

Det här är fyra av mina goda vänner, tillsammans är vi alltså fem. Ikväll blev det en härlig onsdags-after work på stans skönaste utehäng med bästa namnet Trädgår’n.

Vi är ett gott gäng, med olika bakgrund men med väldigt lika grundvärderingar som gör att vi ger och tar. Reflekterar, bjuder på tankar och funderingar, diskuterar högt och lågt. Vi håller inte alltid med varann, men vi lyssnar in och är överens i att vi inte behöver hålla med.
Är så väldigt glad i dessa människor!

(null)

Bästa bonussvärdottern och hennes barndomsvän Maria var också med en sväng, så mysigt!

(null)

Ett glas bubblor fick det bli och en förföriskt god crepe med dulce de leche, banan, salta mandlar och riktigt god vaniljglass....mmmm!

(null)

Daniel var med i Idol för många år sen, och jag minns hur jäkla imponerad jag var av hans röst, hans bredd och hans fantastiska förmåga att få rösten dit han vill.
Ikväll var han, The Moniker, i Linnéparken och höll i kvällens scensommar med Robert Broberg-tema. En riktigt bra och härlig konsert, med inramning av vackra träd och gungande barn. Och framför allt i ljummen sommarkväll...gud vad det är ljuvligt!

(null)

(null)

Får nog bli lite Robert Broberg i lurarna snart, alltför länge sen! Vilken poet han var!

Kram ❤️ Joey

Så glad i dessa!

1 Läs mer >>
(null)

Svante Turesson i lurarna, om musiken, karriären, roliga anekdoter och jäkligt skön musik - rekommenderas alltså. Sommar i P1!
En skön promenad, med sedvanligt stopp vid järnvägen. Blomfint där. Varmt ute.
Skönt att gå. Det är rörelse men inte på träningsvis ansträngande. Någon dag till bör jag vara extrasnäll mot lite viruspåverkad kropp. 

(null)

Hemfixade pizzan i ugnen.
Med tomat, kronärtskocka, rödlök, champinjoner, mozzarella, oliver ....börjar bli hungrig. Doftar gott!

Tänker självinsikt. Eller bristen på.
Oförmågan att inte se sin egen del i händelser. Att skylla på andras tillkortakommanden istället för att gräva inåt.
Kunde jag gjort annorlunda? I så fall vad, och på vilket sätt? 
När historien upprepar sig, kanske borde det ligga en del av en själv i skeendet hur den blev. 

Att reflektera. Försöka lära av, inte älta utan lära och gå vidare med det nya i åtanke. Göra bättre, mer rätt. Vilja bli hel, i sig själv. Inifrån och ut. 
Inte alltid enkelt, utan en ständigt pågående process som människa. Men att sträva efter att bli en bättre människa genom det som en bär med sig, det är ett bra mål. 

(null)

 Nu är pizzan klar....!

Go’kväll!

Kram Johanna ❤️

Svante och reflektion...

0 Läs mer >>
(null)

Morgonkaffet i bästa muggen, som vi fått av svärmor. Bra när en vill ha mycket kaffe för att känna livet vakna i en. Det behövdes idag.
Så gott, varmt direkt från kaffemaskinen. Från hela, ljuvligt doftande kaffebönor. En fin mugg är också viktigt för att det ska bli extra gott. 

En stor, god och fin kaffe var extra viktig idag. Efter tråkig natt. Hostat i omgångar, varit uppe och inhalerat, tagit hostmedicin när det blev för tråkigt och sömnlöst. Haft småont i halsen ett tag, lite småförkyld på nåt löjligt vis som nu satt sig i hals och luftrör. 
Får hålla uppe med träningen tills halsen inte gör ont längre, kanske läker jag då...baaaah! 
Ska ta hand om mig. Det är bara så trist att göra det pga sjuklighet.

(null)
Lyssnar gärna på Björn & Navid, men också på Navids Hur kan vi? Fick tips om detta avsnitt idag, som handlar om två nyktra alkoholister som menar att det inte var alkoholen som gjorde de till alkisar, utan det berodde dels på medberoende människor runt omkring. 
Och om livet som en strid mot traditioner, auktoriteter, mot allt som skulle kunna bli en vana - bara för att. 
För att vara obstinat, tvärtom - bara för att. 
Och att det, just det, blir det riktiga slaveriet.
Tvärtemot-kampen.
Tvärtemot-tankarna fångar den till synes fria själen. Har funderat över detta många gånger, och har tänkt just så. 
Att det till synes fria kanske inte alltid är som det först ser ut. 

(null)

Frukstund på jobbet...det har funkat att tugga morot och frukt som mellis istället för glass och godis. Tror att min kropp gillar det.
Ikväll blev det dock oatly vaniljglass med kolasås, kändes fint för halsen:-)

(null)

Somnade i soffan en stund när jag kom hem.
Pratade lite med mina människor här, sen försvann jag i sömn. Så skönt!
Orkade åka och handla lite, och fixa käk.
Så nu sitter jag mätt och go i fåtöljen, kollar på Astrid - dokumentär om bästa Astrid Lindgren. Vilken cool kvinna hon var.

Kram ❤️ Johanna

Den till synes fria s...

0 Läs mer >>
(null)

Mannen och jag provade Winenine igår kväll när vi slöat mest hela dagen. Mysigt att gå en sväng i härlig sommarkväll!
Åt riktigt goda små pizzor med salami, kronärtskocka och massor av parmesanost, och vi drack var sitt glas gott rött vin. Stället var trevligt, ganska litet och gemytligt med bra service. Dock var alkoholen inte för den lilla plånboken.

(null)

Innan vi skulle gå hade syskonen snack med varann, live och via FaceTime! Alla i köket samtidigt innan de två fysiska skulle till Trädgår’n och dricka öl.
Älskar FaceTime! Det är ändå som att en är närmre än om en bara pratar. Skönt att dottern har iPhone igen så vi kan fejstajma när hon småningom flyttar igen. 

Vet att den dagen kommer, men passar på att njuta av närheten nu. Hänget i soffan, småpratet i köket, på balkongen....älskar det!

(null)

Blev söndagsfika med mor och far idag istället, efter träningspass. Otroligt skönt att träna men alltså...ibland luktar människor o-gott. Ny svett i rena kläder luktar inte men ny svett i gamla kläder med svartmögelprickar på ryggen...det luktar sååååå illa. Skulle behövt spritsuddar i näsan:-)

(null)

Haft en målareftermiddag, så väldigt mysigt.
Tiden flyger iväg när koncentrationen helt finns i pennan och penseln...rogivande och meditativt. 

(null)

Kram❤️

Passar på att njuta.

0 Läs mer >>
(null)

Halvdagsjobb idag innan bilfärd och trädgårdsfest i Karlshamn hos goda vänner. 
Satt vid växjösjön på lunchen även idag, njöt lite sol och stillhet.
Och sen till detta lilla paradis av mys!

(null)

(null)

Patrik har bänkat sig. I bästa sittdonet!
Så skönt att stilla gunga i en hammock.
Tänker på när jag var liten och satt hos gammelmormor och mammas moster och man i deras hammock i trädgården. 
Då bjöds det på ljuvlig jordgubbssaft och goda kakor....smörbakta och galet goda.

Istället för saft och kakor blev det vin idag. Så gott även det.

(null)

Ett glas vitt i solen är inte fel. Har verkligen varit en rödtjutskvinna men ganska ofta senaste åren njuter jag gärna även ett glas vitt. Speciellt när det är varmt ute, och vinet är kallt!
(null)

Är otroligt trött efter veckan, efter att ha sovit för lite förutom en natt typ och stigit upp för tidigt. Enligt mitt tycke för tidigt i alla fall.
Men jag vänjer mig.
Appen Sleep cykle ska hjälpa mig att vakna i lättsömn och inte när medvetslösheten är nära typ. Tror på den, kul att testa ett tag i alla fall.

Trevliga människor som vi återser varje eller varannat år (festen är varje år men jag har varit sjuk några gånger...), menyn är fralla med sallad och fantastiska såser och grillat fläsk. Vin och öl. Alldeles perfekt! 
Och så livets drabbningar när en hör berättelser. Om sjukdom som drabbar, skilsmässa och sorg, tuffa tankar om överlevnad och existens - och i nästa andetag skratt och bus och planer i livet. 
Allt i en mix.

Nu ska denna tröttmössa försöka trycka in öronproppar då musiken från östersjöfestivalen hörs, glada skratt och pratande människor. Det är härligt levande, och perfekt med mina rosa suveräna öronproppar i vax!

Kram ❤️

Smörbakta kakor i en ...