2 Läs mer >>
Det är morgon.
Jag blöter huvudet för att vakna, tar en espresso o lite fil med mandel i, tar på mig träningskläderna och sätter snäckorna i öronen för att lyssna på musik. Tar en snabb runda runt Växjöhavet.
Himlen verkar inte ha bestämt sig om den ska sända sol eller regn till oss människor.
Min promenad bestod mest av sol, sen ångrade sig himlen och sände en satans massa regn....:-) lagom tills jag var hemma!!!
Med musik i öronen så känns det så lätt, fötterna bär mig och jag går raskt. Konstaterar att det känns skönt, skönt att gå fort, att svettas, att se det jag ser.
Möter några på vägen. Någon med nedböjt huvud, nedsjunkna axlar som inte ser helt tillfreds ut. Ger ett leende och får ett tillbaka.
Möter någon som ser pigg och glad ut, går med raska och hurtiga steg. Även hon med musik i öronen.
En söt liten bostonterrier struttar runt, stannar på tre ben när husse uppmanar honom till att stanna.

Skön start. Skön dusch efteråt med Melody Gardot i högtalarna. Hyresvärden målar balkongen invändigt, men får ge upp p ga regnet....ogjort arbete?! Tja, vi får väl se om balkonggolvet är mer ljusgrått än själva balkongräcket i morgon....! En stark kopp bryggkaffe gör mig nu sällskap vid datorn. Mmmm!

Livet är föränderligt. Det är nåt man med säkerhet vet. Kontrollen som vi tror oss ha kan vi inte ha över själva livets vändingar. Vi kan ha kontroll över hur vi hanterar vändningarna, det som händer i stort och smått, i sorg och i glädje. Vi kan bestämma oss för hur vi vill möta livet. Vi kan försöka hantera det som sker så bra som möjligt, och det har jag bestämt mig för. Jag kan inte styra hur andra väljer att leva sina liv, jag kan inte styra yttre omständigheter men jag väljer hur jag förhåller mig till det. Och jag hoppas att jag kan göra kloka val. Mogna val, som ger stöd och en känsla av att finnas där för någon annan. En känsla som gör att jag kan vara nöjd med mig själv och de val jag gör. För att ge mig energi, fylla på förråden av livslust. Som att dricka en espresso i morgonens tystnad, ta en skön promenad, läsa en bra bok, handleda studenter, umgås med goda vänner, föräldrar och min underbara dotter, lägga mig i badet och njuta av vattnets värme mot min kropp, sippa på ett glas rödvin och njuta när det når gommen, ta en chokladbit...

Jag tror att jag blivit rätt bra på att ta vara på livets goda stunder, och jag mår bättre när jag gör det. När jag bejakar det jag själv vill och känner är gott, bra, mysigt, skönt.
Det är inte en flykt, snarare en form av laddning för att orka med de tunga vändningarna. För att rusta mig för att möta det som komma skall av mindre trevliga överraskningar.

Njut livet mina vänner.
Fånga stunden, ögonblicket, känslan!

Stor och skön valborgskram:-)

Ledig, skön dag <3!

1 Läs mer >>
 Oj vad fort det går....5 veckor säger liksom....SVISCH!!!! Sista dagen för studenterna, ny examination fast med T4:orna idag samt slutbedömningar på de. Himla goa studenter i denna omgång, kommer att sakna de! Söndag ska uppladdning ske inför 4 nya studenter som kommer för introduktion måndag morgon kl 8:-). Sista perioden före sommaren. Hoppas att de också är på hugget, vetgiriga och frågvisa, sugna på att lära sig och villiga att förändra det som är mindre fungerande. Det är verkligen utvecklande att arbeta som jag nu gör känner jag. För mig är det utvecklande.
Varit huvudhandledare i 1 år...det går fort och jag har lärt mig otroligt mycket sedan dess.
Dels hur jag lägger upp inför att det ska komma studenter, men mer hur jag är med de, hur jag tänker, att jag blir mer reflekterande och nyanserad själv i mötet med så många olika människor som jag vill försöka peppa, leda, coacha, handleda, ansa...för att de ska bli så bra ssk som möjligt och för att de ska få med sig nåt på vägen så att de själva utvecklas och växer. Eller faktiskt inser att ssk-jobbet inte är nåt för de. Att de brister i kunskaper på olika plan, och får hjälp att inse det. Inte alltid en enkel eller bekväm uppgift, men nödvändig...
Fick toppbetyg idag, blev så otroligt glad när en av studenterna sa till mig att jag var den bästa huvudhandledaren de kunde tänka sig eftersom jag alltid var öppen ifall de behöver prata. Hon kände att hon hade kunna ringa, messa eller höra av sig när som helst utan att det hade varit konstigt. Helt ljuvligt att höra! Skryter lite så här på torsdagskvällen, men jag blev verkligen glad!

Stack direkt från jobb till MAXI för matinköp...var typ tomt och ekade när jag ropade efter mat...! Nu är det bättre ordning, ligger saker på hyllorna som ropar tillbaka att de vill bli uppätna, precis som det ska vara:-)!

Tvättat lite, njutit av synen att åtminstone framsidan på balkongerna är målade....hoppas på insidan imorgon!!

Promenerat runt Trummen med min lilla mamma, mysigt och skönt i varmt härligt vårväder!!!! Fick bjuda på en kopp te och lyxiga knäckemackor (öh...) efteråt. Mysigt att sitta och snacka lite. Tack!

Dags för Handel med Dödens uppslutning, hoppas på ny bok imorgon!

God natt till er.
JOhanna

Slutdag och Trummen

0 Läs mer >>
 Våren gör mig verkligen trött...eller allergin och klenlungor snarare...har idag börjat inta antihistaminer för att kanske få en lite lättare vår. Trodde jag skulle svimma av trötthet av tabletterna men jag känner ingen skillnad. Vilken tur att jag inte somnade över läkemedelsvagnen när jag handledde studenten;p! Eller handledde...jag gick med henne, hon skötte sig själv vilket är precis som det ska.Kollade av att hon hade koll emellanåt, i övrigt har jag haft händerna på ryggen. Gutt med hungriga och ambitiösa studenter! Synd att det är deras sista dag i morgon, måndag är det nya studenter som kommer. Sista 5-veckorsperioden innan sommaren! Fort går det.
I sommar ska jag förkovra mig, arbeta endast som syster yster för att upprätthålla min egen kompetens. Det är nyttigt och nödvändigt och roligt:-)! Variationen jag har nu i mitt arbete är himmelsk! Tiderna är också himmelska, även om jag är trött som en gnu när jag stiger upp halv 6....men livet blir enklare och jag mår bättre!

Cyklade idag. Kände att jag nog måste motionera cykeln lite..gillar mest att promenera. Skönare, roligare. Stannade till vid söta Hovs bageri på hemvägen och inhandlade lite förnödenheter. De har en liten kyl med fil och mjölk, smör och juice....bekvämt och bra!

Fick samtal av min älskelse på sena eftermiddagen när jag var på väg igen, ville bli upphämtad då hon hade fiol och grejer...så jag hämtade upp henne. Ville fotat lite, hon fann fina områden där jag hämtade upp henne men då började regnet komma. Inte sugen på att ta ut min alldeles nya fina kamera, så vi köpte blommor istället:-) Mysigt att få se henne lite.

Räkningarna är ivägskickade, usch...kom på det i morse att jag glömt detta. Blir nog inte vräkt;p! Konstaterar att det nog får bli ett varv på alpgatan för att kunna leva i lite lyx den här månaden:-)! Nädå...allt går. Allt ordnar sig. På nåt sätt.
Ska vara att jag blir vräkt för att de börjat måla balkongerna, OCH satt upp nya bräder där det nyss var stora hål efter de alldeles genomruttna!!!

På tal om ordna sig...vi pratade om det på jobbet idag när det är tjockt med patienter, och vi undrade hur det skulle bli med de som skulle skrivas in i morgon bitti. Samtidigt vet man att det ordnar sig, några timmar framåt är ett annat läge. Och så blev det nog...att de som kommer sen får dela på en korridorsplats på morgonkvisten...tja, det löser sig tills de nyopererade kommer tillbaka till avdelningen:-)!

God afton i skummet
/Johanna

Vårtlött...

2 Läs mer >>

Å där vrickade jag tungan....! Vilket namn på en examination....! En god tanke dock. Med ett fett formulär i handen, en student som bedöms hur de insamlar information, kunskap om patienten de får sig tilldelade gällande provsvar, operationsberättelse, omvårdnadsproblem, hur de tänker om den information de skaffar sig och vad de kan hjälpa patienten med, vilka åtgärder de behöver göra för att tillgodose patientens behov. Sen har vi avstämning där jag bedömer hururvida åtgärderna de tänkte är relevanta, observerar sen hur de utför dessa, hur de bemöter patient och andra yrkeskategorier...i stora drag är det så det går till. Haft 2 kliniska examinationer i dag, det är termin 6:orna som är med på detta. Intressant är det, och jag tror att de uppfattar det så också. Jag tror att de kände sig rätt avslappnade i situationen, för egentligen är det ingen större skillnad än en vanlig dag med upplägg av omvårdnaden.

En promenad efter jobbet var bra, rensade skallen lite. Är seg i lungsen och huvudet av allergi men jag måste röra på mig. För att inte bli värre, för att behålla lungkapaciteten, för att känna att jag lever och få energi. Och det är värt allergi och klenlungs bara det är VÅR:-)!!! Jag älskar våren, spirande värme, spirande grönska....SOL!!

Nu Twilight...har aldrig sett den. Hört mycket om den, och Frida har läst böckerna så jag måste ju se vad det är för nåt!

Balkongerna på första våningen har börjat få färg idag. Hoppas det snart blir min tur! Det blir ännu mysigare att nyttja den med en kopp kaffe då <3! Längtar efter den "riktiga" värmen, att sitta i solen med en kaffe och en bok...få småslumra lite och njuta av värmen det ger.

/Johanna

Nationell klinisk slu...

2 Läs mer >>
 En lång morgon med mycket känslor, många och långa kramar, samtal och lite livslustsamling för att ta tag i den nya dagen. Fina vänner är guld värt! Frida blev omhuldad och omkramad av fina tjejer när hon kom till skolan, så härligt!
Själv begav jag mig hem igen för ny kopp kaffe och ett par inhalationer. En lite seg lunga gjorde natten dryg, och morgonen trött. Våren...är härlig, och det är verkligen värt det...men lite segare blir jag allt! Hellre vår och vackert än regn oavsett, så det är ingen klagolåt - endast ett konstaterande!

 Varit på jobbet några timmar, förberett mig inför morgondagens nationella kliniska examen för T6:orna. Blir nog bra. Spännande onekligen, en låååång dag blir det dock! Efter jobbet körde jag hem, tog min nya kamera och en stilla promenad för att leta fotoobjekt....hittade lite pärlor som ni ser:-)! Så himla nöjd med kameran, I like!!!

 En kväll i fåtöljen väntar nu....plockat in balkongmöblerna. Blivit lovade byte av bräder samt ommålning av demsamma i morgon...ska bli oerhört najs att slippa skämmas för gatans fulaste hus längre:-)! Kanske man helt enkelt bara kan uppge nr på huset när man ska beskriva var man bor!

Meditation. Lugn musik. Det är melodin för kvällen för att finna lugnet. Ron.
Kärlek till dig som behöver.

/Johanna

Stilla promenad med k...

0 Läs mer >>

Konstnären Frida har varit i fototagen....är nöjd med min nya kamera som jag fick i 40-årspresent:-)!!! Det är för övrigt jag också, väldigt najs att kunna ta bilder igen!
Nyttjat det lite grann igår och idag på repen inför Jakten på Tors Hammare....svårt med rörliga bilder dock, men lärdomen kommer. Fick tips av Fridis innan vi for iväg idag hur jag skulle ha kameran inställd för bästa bild på lite håll, tur jag har henne!

 Från klockan 10 till 4 idag har det körts hårt med dans för hela slanten!! Och shit vad duktiga alla är, de kämpar på så svetten lackar och ljumskarna knäcker men oj, vad det sätter sig! Förstår inte varför JAG blir trött som sitter och kollar....?! Kul är det att se en dans växa fram, och det är mycket och rolig koreografi! heja! Låtarna sätter sig duktigt i mitt huvud också, det är omöjligt att inte ryckas med men det är nog tur för alla att inte jag ska lära mig nåt....:-)!Jag tittar så bra, och dricker kaffe för allihop på en dag!

Som tur ville solen skina en stund efter hemkomst, så balkongen fick det bli!!! Helt ljuvligt at sitta där och sluta ögonen en stund. Lyssnande på frida som sjöng och spelade piano och fiol....mmmmm!

Dansat runt med dammsugaren och svabben efter en stunds vila...skönt att ha det gjort också!

Nu käk...mys i soffan och avslappning!

kram o god söndagskväll.
Jo

Repetitioner, sol, st...

0 Läs mer >>


Klockan 7 en lördag morgon är det väldigt stilla i huset.
Frida sover gott med sin lilla hand under kinden, söt som en nyponros.
Pussar henne stilla på tinningen (världens mjukaste hud!) och stiger upp.
Duschar länge. Sminkar mig. Gör mig en kopp espresso. Sätter mig och njuter av stillheten. Lugnet i att inte behöva fara iväg än. Inget jobb, inga plikter mer än att med glädje se till att vår dag blir en bra dag.

Mediterat. Såg en mås flygande vackert och stilla över himmelen, blå himmel och solsken...ungefär som idag. Den landade sedan på en knotig ek utan tillstymmelse till grönska. Vackert.
Ger lugn. Och en känsla av att jo, vingarna bär dit jag vill. Jag styr. Även om omständigheterna kan skaka ordentligt så styr jag ändå hur jag vill va, hur jag vill uppfatta saker, hur jag väljer att förhålla mig.

Nu ska jag förhålla mig till min kaffebryggare....ska ladda den med gott Classsic Gran Dia för att sedan hälla i min termos så jag klarar kaffebehovet när älskelsen och Filippa ska skjutsas för dagens repetitioner av Jakten på Tors Hammare. Full rulle för henne idag, rep, audition, dubbla danspass...men hon är lycklig!

Ha en härlig lördag.
Och glöm inte lördagsgodisen, jag ska ta mig en Lindt senare....mmmm!

/Johanna

Ps Igår log Fridisen och sa, Mamma - du dricker vin som en riktig livsnjutare. Det är nog sant. Ett glas stilla, med en chokladbit i munnen.....oj, vad gott!!!! Ds

Stillheten

1 Läs mer >>
  Tog en stunds sovmorgon...fixade picnic till Fridisens friluftsdag idag, och serverade ett par pannkakor till frulle:-)

Till jobbet...som vanligt flera koppar kaffe för att återhämta mig från nattens trötthet. Tur att magen är i form igen, ingen omeprazol här inte och det underlättar livet! Det gör mig piggare och gladare...tjoho <3!

Vid 14 fick jag mess av Frida då hon sa att det blev som hon tänkte idag på morgonen, att hon och några klasskompisar samt ett par killar i 5:an var i Skateparken för att kolla på skejt-grabbsen. Fick lite senare ett mess till då de satt på Mc Donald`s och myste. Vi kom överens om en tid, och hon messade när hon var på väg hem den tid vi hade bestämt. Och jag kände återigen...att jo, jag vågar släppa taget lite. Och hon tar ansvaret och flyger stilla själv. Och meddelar sig var hon befinner sig till mammans glädje och lugn!!!

Pratat mycket om olika saker i eftermiddag, hoppas vi får behålla det. Viljan att vilja kommunicera, dela med oss till varann. Och jag hoppas att jag är med och skapar någon slags grundtrygghet i hennes själ och hjärta.

Hon har förberett sig inför morgondagens audition, sjungit sin sång Himlen är Oskyldigt blå samt läst dikten hon ska förmedla. Skrivit ihop lite om sina sång- och danserfarenheter, hur bra uttryckt som helst! Spark i häcken unga dam!

Jag har också förberett morgondagen, fast med avseende på repet, och tillagat obligatorisk pastasallad till damen så hon klarar livet...:-)

Mätta och goa på fläskytterfilé i vinsås, ett glas rödtjut för min del och saft för Fridas, samt glass med varma hallon.

Fortsatt god afton.
Kramis!

Stoooor!

5 Läs mer >>

Var ledig igår, tur det eftersom det tar på krafterna att fylla år...nädå, skojar bara. Det var ju rätt stillsamt!! Ändå otroligt skönt att vara ledig, behövde stiga upp först halv 7 vilket är klart skönare än halv 6 <3! Dammsugade när Frida gjorde sig i ordning...
Tog Fridis till skolan såklart efter äggröra och kaffefrukost (hon hoppar kaffet dock) sen stack jag hem och städade klart innan det var dags att promenera bort till frissan för klippning och slingblekning. Det var dags nu, att bli ljus igen kände jag. Det är ju faktiskt det som är jag även om det är kul att byta lite.  Känns lite konstigt onekligen, vant mig att va brunett:-)! Det kommer ju dock fler höstar ifall jag får nya ryck!

Fotbollsmatch igår kväll, var på första halvlek och kollade in Dante och Österlaget mot Räppe. Inte så värstans spännande faktiskt, hoppas andra halvlek var det o att det blev nåt mål för östers del!

Idag var det tidigt igen...och jag var knockad. Skulle gett min vänstra hand för att få sova en stund till...blä! Och jag fattar inte varför.Pensionären gick och lade sig i fin tid och sov gott men...oj, vilket segsnöre! Samma med Frida som somnade i bra tid. Hon var typ...svårväckt. Kort och gott. Som alltid så tar det några minuter, men sen är hon villig att visa nya danser hon lärt sig, sjunger och pratar som vanligt. Morgonfritids idag alltså.

Märkte av en lite hög stresskänsla på jobbet när jag kom, så efter 2 koppar kaffe handledde jag en av studenterna idag för att (förhoppningsvis) avlasta lite för den andra ssk. Och jo...mycket är det. På 4 patienter som studenten hade var 3 nyopererade med allt vad det innebär av kontroller, vätskelistor, smärtlindring, antibiotikadropp, planering för att de ska mobiliseras, kunna kissa m m. Men hon redde detta. HOn kommer att bli en bra sjuksköterska om ett par månader!
Skulle vilja plantera ett stycke fett tålamod till kolleger, studenter, doktorer...
Man får vara ny. Det får gå långsamt, och man behöver reflektera innan man tar upp en patient ur sängen eller sätter ett dropp, blod eller ger en injektion. Detär faktiskt väldigt bra. Man hinner oftast det man ska ändå, även om de tinte sker vid exakt den tidpunkt man själv hade föreställt sig det hela. Händerna på ryggen och att bita sig i tungan för att ge studenterna tid, lugn och självförtroende....det är bra! Och de växer när de känner att de skaffar sig kontroll, när de utför något, går tillbaka och ser att det funkar:-)!!!

Fridis messade mig till jobbet, och sa att hon gick hem från skolan. Hon är verkligen stor nu. Var meningen att hon skulle med någon kompis och fota men det sket sig av någon anledning. Så hon knatar hem. Rätt skönt. Säkert både för henne och för mig.

Har gåjoggat en sväng efter jobbet i solregn, gick mycket bättre idag. Gör mindre ont i benen att göra så, så kanske Zeb Macahan kan avhålla sig fröken Roth denna gång!!!

Dags för matlagning, tvätt och pannkaksstekning till friluftsdag i morgon.
Hör min dotter sjunga en liten bit ifrån mig, nynnar så mysigt....är det härligt eller härligt?! <3!!!

Håll gärna tummarna på lördag när hon ska på audition för Sound of Music.Modigt och kul att pröva!
Jag håller båda mina:-)!

/Johanna

Lediga dagar, blonder...

4 Läs mer >>

Jaha...blev vackert påmind om att jag idag var 40+...låter ju onekligen....tja, sådär!
Men så är fallet, och gårdagen var en skön dag. Med goda vänner, mat, vin, tårta och kaffe, sol och sång.


 Och så tänker jag på hur jäkla fort tiden går! Dennis och Dante som jag känt sen de var 3 och nästan 6 år...många år har jag fått vara en nära del i deras liv. Det var inget jag precis tänkt mig när jag var 27 och träffade kärleken, men oj, vilken ynnest att få vara med och dela deras liv! Har lärt mig mycket på vägen, och hoppas att att jag lärt de något på vägen. Att åren går märker man ju när man får en flaska champagne av de i present:-) och när store bonusen tackar ja till ett glas vin! Shit pommes frittes! I love you!

 Hungriga vänner. Glada vänner. Snälla papps och mamms...tack för att ni kom och gjorde kvällen till en skön kväll <3!
Idag var jag tröttare i håret än jag tänkt...så är fallet. Tur att jag var ledig! Varit och blekt slingor, känns SÅ konstigt...lite lätt hyenelikt???

Fikat på stan med Pitbull, hämtat Frida efter att ha fått god köttfärssås hos paranteserna. En god dag!
Nu pianodags för Fridisen,sen tar vi och käkar lite chili-rester som blev över.Och kanske en bit tårta. Jag lovade ju att jag skulle fira 40+ dagen;P!

Kram
Jo

Fyrtio plus...:-)

1 Läs mer >>
...som blir så gammal? En fyra och en nolla? Jag har inget emot att fylla år, inget emot att bli 40 heller...men jag förstår inte riktigt vart tiden liksom tar vägen. Det har ju gått så jäkla fort! Och jag känner mig inte så gammal som det står i mitt körkort...hur man nu ska känna sig. Men jag är rätt barnslig, rätt lik en lastbilschaufför...och jo, jag är glad över att fylla år. Alternativet finns ju inte!

Kris har jag haft när jag fyllde 25. Då hade jag ångest över att jag inte hunnit med nåt bra i mitt liv, och visste inte vad jag skulle syssla med...men jag har ändå varit med om del. Mycket dumheter, som att hamna i frikyrkosvängen med allt vad det innebar och känslan av frihet när jag tog mig ur där (lyssnade rymmandes från bibelskola lyssnande på Marie Fredriksson "låt mig andas" och Lundell på hög volym - FRI!!!), jag var tämligen oförsiktig om mig själv när jag var yngre...En del underbart roliga saker har jag varit med om, som att ta ssk-examen för många år sen fastän jag inte ens förstod kompendiet med förklaringar till ssk-studierna:-). Men jag fixade det och det var en skön känsla att en skoltrött mänska som jag gjorde det:-)!
Det var en extremt rolig dag och det har blivit många härliga år med sjuksköterskeriet med fina arbetskamrater, många patienter där en del satt eviga spår i hjärtat för att de berört mig på olika sätt. Jag har hunnit med att engagera mig i journalsystemet, i TILDA, i dokumentation, schemaläggning, och nu huvudhandlederi som är förtjusande kul! Också många studenter som passerar förbi som sätter sig i hjärtat:-)!
Det bästa av allt...jag har fått världens vackraste och finaste dotter! Det var den största och viktigaste dagen i mitt liv! Jag har fått uppleva kärleken, härlig vänskap, många fina sångminnen med Aprilväder....livet är bra! Och livet kan bara bli bättre, även med dalar och bakslag...så är det ju liksom livet! Glad för det!

Solen skiner idag. DET är också nåt som gör mig glad! Och Sufjan Stevens på stereon är skitbra!!! Rekommenderas varmt!

Ha en skön dag!
Det ska jag ha <3!

/Johanna

Är det verkligen jag....