Inte mer, inte mindre. Bara lika…?

(null)

Funderar, på vad jag egentligen tycker. Vad jag tänker. Varför det väcker så otroligt mycket hat när någon bränner en religiös skrift. På något sätt är det en bok, skriven av någon, precis som vilken bok som helst. En bok som är bestämd att vara en helig skrift, fastän den är skriven av människohand.
En bok, som det finns många exemplar av.

Att bränna böcker överhuvudtaget är en skymf, en otroligt onödig sak att göra - oftast i syfte att ingen ska få läsa det som står där på grund av den skada den tycks utgöra.
Tänker att det är ett sätt att skrämma folk, visa vad en själv anser om boken och för att en tror att det kan radera dess innehåll och styra folks tankar. Liksom försöka förbjuda att fler ska läsa just de som bränns. 
Det kunde lika gärna kunde vara en bok om fritänkande, om politiska åsikter, meditation eller sex - något som genom tiderna kunnat uppröra människor. 

Det är ju vidrigt att bränna böcker, oavsett. Att ta de papper, med skrivna ord, de historier som skrivits för att upplysa världen, skänka skönhet, komfort, lust, glädje, vemod, tröst, tidsfördriv och kunskap…
Jag skulle skrika mig hes, försöka förhindra om jag såg ett bål med böcker för jag tycker att det är respektlöst, och att människor har rätt att läsa de böcker de vill. Det är ett övergrepp, en fruktansvärd sak att göra.

Ändå tänker jag att en religiös skrift, som människor har lika olika förhållanden till som till andra böcker, borde vara lika upprörande. Inte mer, inte mindre. Bara lika.
För att det också är en bok, med en historia som vill berättas. 

Tänker ni att det är värre att bränna en så kallad religiös bok än att bränna Astrid Lindgrens barnböcker, böcker som skildrar andra världskrigets fasor, Lundells vardagar eller August Strindbergs relationsdraman? 
All litteratur har ju något att förmedla, på olika sätt.

Hur tänker ni? 
Har ni en klar uppfattning, eller mer en reflekterande hållning som tänker att alla böcker borde skyddas - inte somliga mer eller mindre? Eller kanske är det för er ingen big deal alls, oavsett? 

Vissa saker väcker känslor, funderingar utan att egentligen ge några klara svar.

(null)

Kram ❤️ Joey

Kommentera här: