Vi kan välja vad vi vill tycka.

(null)

Tidigare böcker jag läst av Strindberg har jag gillat, som Röda rummet och En dåres försvarstal. Han har ett mustigt, beskrivande och vackert språk med mycket funderingar över relationer, förälskelse och kärlek. Men i Giftas I så är förvisso språket vackert, men bitterheten över det motsatta könet är så stark och så osmaklig att det blir jobbigt att läsa. Gjorde ett försök att teckna av honom för snart trettio år sedan, när jag tecknade och målade som mest. Kanske såg jag då mest en stilig författare, och såg inte de bittra dragen.
Han tyckte det var galet att kvinnorna ville ha rösträtt, och han ansåg att kvinnorna bara ville gifta sig för att med mannens pengar kunna roa sig medan mannen ju aldrig får betalt för samma sak. Han menade att mannen var slav under kvinnan. Lite utdrag från boken nedan, så kan ni få ett litet smakprov. Jag lade ner efter första delen, och började istället läsa Hägring 38 av Kjell Westö. Mindre bittert, och inte 1800-tal. 
Passar själen bättre.

(null)

(null)

(null)

Så tänker jag på kvinnor runtom i världen, i Afghanistan och i andra länder med fanatiska ledare, som är fångna i sina hem. Kanske inte av sina män, har de tur har de själva kärleksfulla män men de är ändå fångar. Utan rätt att gå ut själva, med påbud om hur de ska se ut, att de måste skyla allt som är dem. Deras flickor växer upp som fångar från början, som inte har rätt till något annat än att jobba inom hemmets väggar.

På 1800-talet i Sverige var det säkert ingen dans att vara kvinna, då de själva inte ägde något utan var beroende av mannen. Oavsett vad herr Strindberg nu tyckte.  Så sent som idag är det många kvinnor som därför tvekar över att lämna en kärlekslös relation för att de inte har råd att leva själva. Utvecklingen har gått långsamt på det planet onekligen. 
Men ändå. De flesta av oss är ändå fria, 
Fria att leva det liv vi vill. Fria att röra oss, att arbeta, att vara föräldralediga, att klä oss hur vi vill, utveckla olika förmågor, läsa på universitetet, söka höga chefstjänster…kort sagt leva det liv vi vill. 
Och så kan vi välja att tycka att Strindberg var en riktigt bitter man. Bara det!

(null)

Kram Johanna❤️

L

Kommentera här: