Kulturell dag.


(null)

(null)

Ännu en kulturell dag i Kalmar, men idag  på Kalmar Länsmuseum. En riktig trevlig upplevelse med olika utställningar, dels om Sandby Borg på Öland där det för 1500 år sedan skedde en massaker. En hel by blev överfallna mitt i natten och misshandlades till döds. Ruggigt och så klart spännande att läsa om.

En fantastisk träsnidare, Rugstorparn, fanns det en liten utställning om där bland annat husförhör och en ilsken kvinna visades upp.

(null)

(null)

Jenny Nyström, ni vet alla tomtar som designats av henne, och vykort eller gamla pappersbonader att nåla upp på väggen.
Hon var en otroligt duktig konstnär, men det jag inte visste var att hon var en otroligt stark kvinna som försörjde sin sjuklige make o son.

(null)

(null)

Den här gillade jag! Inte sett förut.
Så sorgsen och vacker sitter hon där, lilla flickan. Kanske lyckades hon inte sälja så mycket blommor? Eller hade hon blivit illa bemött? Längtade hon hem, till sin kära mor och varm mat efter lång dag ute för att sälja sina blommor...? Kanske fick hon inte gå hem förrän allt var sålt. Eller fanns det ingen mor att gå hem till...?

(null)

Regalskeppet Kronan var huvudattraktionen för dagen. Också en mycket välgjord utställning om ett skepp större än Vasa som hittades först på 80-talet. 
Dess historia var förstås grym då åttahundra människor fick sätta livet till.

(null)

Också riktigt fräcka miljöer som på bästa sätt försökte återskapa stämningen. Guiden vi hade var väldigt kunnig och bidrog också till större känsla.

(null)

Mitt i museet ett så mysigt fik som vi liksom måste prova innan hemfärd. Sparrispaj och mycket smakliga grönsaker blev lunchen idag.

(null)

Nu är vi hemma igen.
Lite trötta då sömnen blev si så där i ett ganska lyhört men fint och gammalt anrikt hotell.
Väldigt mysigt dygn, så nära oss men ändå helt annorlunda.

Kram Johanna❤️

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Ibland tänker jag på hur museer över bår tid kommer att te sig. Bara bilder för vi slängde det mesta, eller bara teknik! Det känns att det inte kommer att finnas så mycket efter vår tid. Jag har säkert fel. Kram Elisabeth

Svar: Husen kommer att grävas fram, matspår som talar om hur vi åt, vårt skelett talar om en del om vi varit inaktiva/aktiva o att vi levde längst genom historien...säkert kommer de att kunna se att kvinnorna varit i karriären och att det faktiskt varit fred i vår tid. Inte illa ändå:-) kram!
Johanna Roth

Kommentera här: