Lugn dag o tankar tänkta annandag påsk.

 
Dagen har varit som jag ville.
Träning, kaffe och läsning i sol.
Lugn. Musik. Ny bok, efter 750 sidor Knausgård ska påbörjas. Fick ett par nya böcker av brorsan i för tidig födelsedagspresent, så himla kul!
 
Tittat på När livet vänder, om en tysk man som är barn till Hitlers närmaste man. HitleRS gudbarn. Och hans tankar om detta vidriga som hände där under andra världskriget. Och insikten som kom då han förstod att hans egen far var högst delaktig. Om avståndet han tog och sen dess har tagit. En väldigt intressant dokumentär!
 
Tänker på kommunikation.
Människors olika sätt att kommunicera, hur olika lätt eller svårt en tycker att det är att uttrycka sitt eget behov. Mannen i dokumentären kände sig djupt kränkt vid sista besöket hos fadern, i fängelset innan hängningen skulle äga rum. Fadern låtsades då som att de skulle ses igen, fira jul och ha det mysigt ihop. Den då 7-årige sonen hade velat ha nåt annat. Sanningen. För en gång skull, sanningen.
 
Att just våga uttrycka. För att värna om sitt eget, sin egen känsla och åsikt, det som är viktigt för en själv, men också för att våga uttrycka motsatsen. Att våga stå för att tycka annorlunda. Vikten av att kunna uttrycka kritik på ett sätt som gör att mottagaren vill lyssna, vill förbättra. Det är Inget enkelt, det är väl snarare en konst faktiskt. Som en kan bli bättre på, efter idogt övande. Att ta emot kritik är inte heller enkelt, men om den är konstruktiv så är det dock lättare att förstå. Att se vad som faktiskt är sant, eller bara en allmän åsikt. Att våga se den konstruktiva kritiken, våga känna på den - vad finns att lyssna på, värt att tänka på? Kanske finns det nåt där...? Kanske kan kritiken leda till något bra, om en vågar lyssna? Tänker på samtalen jag har med studenterna, där det verkligen handlar om att få dem att se det vi ser, för att de ska kunna utvecklas. Utan att få veta hade utveckling uteblivit kanske, och personen hade blivit fattigare ju. Fattigare som person. 
Kanske vill vissa det, det kan ju så vara, men om det rör andra så bör vi ju ändå påtala det vi ser så människan själv kan avgöra om de vill förändras, nå förändring?
 
Tankar på annandag påsk.
Helt enkelt.
 
Kram Joey❤️
 

Kommentera här: